Witaj w kursie "O jeden włos za daleko" | + |
Lekcja 1 |
Wstęp |
Lekcja 2 |
Podstawowe informacje o kursie |
Wiadomości wstępne | - |
Lekcja 1 |
Cykl życia włosa – niezbędne informacje |
Lekcja 2 |
Klasyfikacja rodzajów łysienia |
Lekcja 3 |
Co powoduje łysienie androgenowe i na czym ono polega? |
Lekcja 4 |
Inne czynniki przyczyniające się do łysienia (nie tylko androgenowego) |
Lekcja 5 |
Rola genetyki w łysieniu |
Lekcja 6 |
Określenie rozległości łysienia – wersja dla panów |
Lekcja 7 |
Określenie rozległości łysienia – wersja dla pań |
Lekcja 8 |
Ustal swoją linię bazową i kontroluj zmiany |
Lekcja 9 |
Telogenowe wypadanie włosów |
Lekcja 10 |
Łysienie jako marker (metabolicznego) stanu zdrowia |
Lekcja 11 |
Czas na zdrowotną inwentaryzację – jak sprawdzić swoje zdrowie metaboliczne |
Lekcja 12 |
Błędy żywieniowe pogarszające kondycję włosów |
Terapie - magiczne specyfiki | + |
Lekcja 1 |
Wstęp |
Lekcja 2 |
Minoxidil – upierdliwy i (relatywnie) skuteczny |
Lekcja 3 |
Minoxidil FAQ |
Lekcja 4 |
Adenozyna – piękniejsza i bardziej niedostępna siostra minoksydylu |
Lekcja 5 |
Adenozyna FAQ |
Lekcja 6 |
Szampony kofeinowe |
Lekcja 7 |
Szampony kofeinowe FAQ |
Lekcja 8 |
Finasteryd |
Lekcja 9 |
Finasteryd FAQ |
Lekcja 10 |
Dutasteryd |
Lekcja 11 |
Dutasteryd FAQ |
Lekcja 12 |
Co jest bezpieczniejsze i skuteczniejsze – Dutasteryd czy Finasteryd? |
Lekcja 13 |
Badania hormonalne przed podjęciem decyzji o przyjmowaniu finasterydu lub dutasterydu |
Lekcja 14 |
Gdzie szybko, wygodnie i legalnie kupić leki takie jak Dutasteryd |
Lekcja 15 |
Naturalne inhibitory 5-alfa-reduktazy |
Lekcja 16 |
Łysienie a leki |
Lekcja 17 |
Podstawowa suplementacja dla zdrowia włosów |
Lekcja 18 |
„Bartek, a co ze specyfikiem o nazwie X”? |
Terapie - tajemne zabiegi | + |
Lekcja 1 |
Wstęp |
Lekcja 2 |
Zbawienny wpływ podczerwonego światła na mitochondria (i łysienie) |
Lekcja 3 |
Światło podczerwone – FAQ |
Lekcja 4 |
Microneedling (mikronakłuwanie) |
Lekcja 5 |
Microneedling (mikronakłuwanie) – FAQ |
Lekcja 6 |
Karboksyterapia, czyli terapia „cudownym gazem” |
Lekcja 7 |
Karboksyterapia – FAQ |
Lekcja 8 |
Mezoterapia |
Lekcja 9 |
Mezoterapia – FAQ |
Lekcja 10 |
Masażery |
Lekcja 11 |
Techniki maskowania |
Lekcja 12 |
Czego nie robić, aby nie niszczyć włosów |
Ody do brody | + |
Lekcja 1 |
Hodowanie oraz zagęszczanie brody |
Przeszczepy włosów | + |
Lekcja 1 |
Przeszczep włosów – czy warto go robić oraz inne ważne informacje |
Lekcja 2 |
Karboksyterapia, mezoterapia, terapia osoczem bogatopłytkowym kontra przeszczep |
Lekcja 3 |
Inne interwencje chirurgiczne ( i nie tylko) dla poprawy wyglądu włosów |
Zakończenie | + |
Lekcja 1 |
(Jeszcze) nie łysieję – czy robić coś w takim przypadku? |
Lekcja 2 |
Podsumowanie – jak powstrzymać i odwracać łysienie androgenowe |
Lekcja 3 |
Jakich efektów możesz się spodziewać? |
Lekcja 4 |
FAQ (Najczęściej zadawane pytania) |
Witam! A jak posty i IF mają się do wypadania włosów? Czy unikać postów ( myślę tu o jednodniowych postach lub IF) przez najbliższy „rok kuracji”?
stosowac, stosowac, stosowac. Posty maja dziesiatki pozytywnych wlasciwosci – od lagodenia stanow zapalnych, regulowaniu metagolizmu, zwiekszenia autofagii i na zwiekszeniu ilosci wielu czynnikow wzrostu. To moze zdzialac cuda dla wlosow. HAczyk jest jeden – nie glodzimy sie. W okienkach zywieniowych trzeba zjesc wystarczajaco duzo kalorii. Jesli ktos nie jest w stanie, to oczywiscie dojdzie do niedoborow zywieniowych i moze sie to skonczyc pogorszeniem stanu wlosow.
Super! 🙂
Od lat nie jadam nabiału ani słodyczy. Czasem jakiś owoc zjem.
Czy jedno jabłko lub banan dziennie już będą szkodliwe dla włosów?
Absolutnie nie. Nie chodzi tu o zamordyzm żywieniowy. I puszka Coli nic wielkiego nie zrób. Chodzi tu o ogólne unikanie znacznej ilości cukrów prostych, szczególnie fruktozy. Miejsce na normalność i „grzeszki” jest zawsze 🙂
Coli akurat nie potrzebuje. Jak i innych słodkich napojów.
Ale co innego buraki. Ich potrzebuję. Są jakimś zagrożeniem?
Nie. Zwiekszaja produkcje tlenku azotu, a wiec rozszerzaja naczynia krwionosne i moga zmniejszyc cisnienie i ulatwic przeplyw krwi, wiec na plus, szczegolnie fermentowane.
Rozumiem, że należy je spożywać na surowo? Gotowanie zapewne zabija azotany?
Jak wspomniałem nie jadam nabiału. Mogę mieć niedobory wapnia. Masz Bartek może na to jakieś rozwiązanie?
Jesli nie spozywasz nabialu, to mozna pojsc w ryby: sardynki, losos i szczegolnie szproty. Mozna rowniez zjadac skorupki jajek albo rozpuszczac je w wodzie i pic taka miksture. Jesli chodzi o rosliny to w gre wchodzi np/ fasola, brokuly, soczewica i zielone warzywa lisciaste, nasiomna sloneczika lub chia, itd. ale z oczywistych powodow moje preferencje leza po stronie produktow zwierzecych.
Faktem jest, że obiło mi się kiedyś o uszy, że skorupkę jak można osuszyć, zmielić i spożywać:)
A jaki stosunek białek do tłuszczy i węglowodanów Pan zaleca? I jakie produkty roślinne dostarczające węglowodany są najlepsze?
Nie polecam zadnego. Proba mierzenia teog stosunku to prosta droga do ortoreksji albo zniewnawidzenia jakiegokolwiek podejscia dietetycznego. Jesli chodzi o drugie pytanie, to pomijajac kwestie alergii i nieotlerancji pokarmowych, jest to dosc obojetne, jesli trzymamy sie wczesniej wspomnianych przeze mnie ytycznych dieteyycznych, a wiec maksymalizacji produktow zwierzecych i bialka w diecie. Natomiast warto pamietac, ze moze byc to kwestia indywidualna. Przykladowo osoby z klopotami jelitowymi powinny trzymac sie raczej warzyw low FODMAP: https://pacjent.gov.pl/diety/low-fodmap-dieta-w-jelicie-nadwrazliwym
Dziękuję uprzejmie za odpowiedź. Słyszałem, że nie powinno się łączyć tłuszczy i węglowodanów w jednym posiłku (to powoduje to stany zapalne). Czy to prawda? I czy w takim razie można łączyć węglowodany i białko?
Mieszanie takie powoduje stany zapalne. Opisuje to tzw. cykl Randla. Natomiast w cyklu tym niewielkie ilosc weglowodanow przyspieszaja oksydacje tluszczy, wiec nie jest tak, ze trzeba w pelni weglowodany wyciac przy takim posilku. Wystarczy je minimalizowac. Bialko jest czesciowo poza rownaniem. Mozna je mieszac i z weglami i tluszczami, chociaz zwiekszona konsumpcja bialka przyspiesza oksydacje tluszczy, bo sa one niezbedne do strawienia bialka.
Bardzo dziękuję 🙂
Mógłbyś wyprostować parę kwestii co do których zdania są mocno podzielone?
1. Warzywa np. ogórka lepiej jeść ze skórką czy bez?
2. Bardziej odżywcze są warzywa surowe, kiszone niż te poddane obróbce termicznej?
3. Stosunek warzyw w posiłku do reszty, chodzi o ilość spożywanych warzyw dziennie. Czy powinien być na korzyść warzyw?
4. Czy buraczany test szczelności jelit ma sens, a jeżeli ma to co to właściwie oznacza dla organizmu?
5. Co sądzisz o teorii dietetycznej Taleba którą zawarł w książce „Czarny łabędź”, opisuje tam że zaprzestał regularnych posiłków. W rezultacie potrafi długo nie jeść, aby po takim poście wsunąć końskie ilość. Wpisuje to się w nurt „słuchania organizmu”. Prawda jest taka, że jak ktoś je jak w zegarku to i też organizm się tego domaga, można to rozregulować i według Taleba jest to korzystne. Opisuje też tam że lepiej wystawić się na jeden intensywny stresor od czasu do czasu aby w konsekwencji uniknąć mniejszego stałego stresu, co ma być lepszym rozwiązaniem.
Z góry dzięki!
(1) zdecydowanie bez skórki. Duża część pestycydów gromadzi się właśnie tam.
(2) warzywa surowe są na pewno najmniej odżywcze. Praktycznie dowolne warzywo zawiera tonę składników antyodżywczych, prostymi sposobami na zmniejszenie ich ilości i tym samym zwiększenie ilości absorbowanych składników odżywczych jest jakaś obróbka. Dobrymi przykładami jest właśnie obróbka termiczna czy też fermentacja. Odpowiadając ogólnie, wybierając między tymi dwoma, polecałbym produkty fermentowane.
(3) absolutnie na niekorzyść warzyw. Polecałbym wręcz stosować minimum jeden posiłek dziennie bez warzyw, aby mieć pełnowartościowy posiłek, gdzie składniki odżywcze nie są częściowo blokowane właśnie przez obecność antyskładników odżywczych w warzywach. Oczywiście większość osób tego nie zrobi, z tą drugą sugestią byłaby po prostu znacząca przewaga produktu zwierzęcych i odzwierzęcych nad warzywami.
(4) nie kojarzysz żadnych badań ani dowodów naukowych, które uzasadniałyby racjonalność takiego testu. Jeśli ktoś chce sprawdzić szczelność jelit, to polecam sprawdzony markery. Które omawiałem w filmiku „Jak Wykryć Choroby Układu Pokarmowego: przewodnik po badaniach. Zwalcz biegunki, zatwardzenia i bóle”.
(5) myślę, że jest on wspaniałym filozofem, który zapomina czasami, że jakość myślenia opiera się w dużej mierze na informacjach, a nie tylko obserwacjach lub domysłach. Także w jego hipotezie Mogę jedynie powiedzieć, to co już pisałem — posty są wspaniałe i zalecam je wszystkim. Natomiast absolutnie nie trzeba jeść jednego posiłku losowo, żeby oszukać chronobiologię.
Wow! Dzięki za super szybką odpowiedź 🙂
Od zawsze w mojej diecie królował ryż z kurczakiem(oczywiście też występowały inne mięsa), ale też pod presją napływających informacji ile to antybiotyków zawiera to mięso, zacząłem je ograniczać i wprowadzać posiłki bezmięsne(które wcześniej nie występowały). Więc siłą rzeczy zacząłem umieszczać w diecie więcej warzyw. W świetle Twoich odpowiedzi wcześniejsza dieta wydaje się korzystniejsza. Proponujesz produkty zwierzęce i odzwierzęce, ale w praktyce mając dostęp tylko do produktów marketowych będą to lepsze wybory żywieniowe czy też trzeba by było wykluczyć parę rodzajów?
Środowisko dietetyczne wydaje mi się bardzo nie jednomyślne i tak się odbijam od różnych założeń, powoli już nie wiedząc co należy jeść żeby było ok.
Nawet produkty marketowe beda ok. Zwierzeta metabolizuja MNOSTWO ze szkodliwych substancji, ktore gromadza sie w warzywach. Pomijam takie rzeczy jak okresy karencji, aby nie bylo w nich antybiotykow, czy zakazy uzywania stymulanto wwzrostow w UE. Wyjatki sie zdarzaja oczywiscie. Tu masz przyklady randomizowanych badan, gdzie zwieksza sie konsumocje warzyw i owocow z 3 porcji dziennie do 8 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6060837/). Nie mialo to wlasciwei zadnego efektu na zdrowie, poziom antyoksydantow czy uszkodzneie DNA.
W analogicznym badaniu, gdzie wykluczono prsaktycznie wszystkie warzywa mielismy gwaltowny wzrosta antyoksydantow i zmniejszenie uszkodzenia DNA (https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/green-tea-extract-only-affects-markers-of-oxidative-status-postprandially-lasting-antioxidant-effect-of-flavonoidfree-diet/D0B0C9719378E7002F87734DA6D91798).
Ciezko sobie poradzic z tym dysonansem kognitywnym, ale stad m.in. skrotowo wynika moja odpowiedz. Wybor natomiast nalezy do Ciebie.
Dzięki za wskazanie badań, na pewno będę musiał to sobie przetrawić, niszczy trochę to mój dotychczasowy pogląd na żywienie. W temacie mięs uważasz że należy unikać jakiś produktów lub poszczególnych zwierząt czy różnica jest na tyle
marginalna że ważniejsza jest różnorodność? I też przy okazji czy dobra dieta może być monotematyczna?
Moze byc jak najbardziej monotematyczna, jesli komus to odpowiada. Nie ma miesa, ktore trzeba unikac, ale na pewnp mieso przezuwaczy (np. krow) jest jednoznacznie preferowane nad innymi oraz dzikie mieso nad marketowynm, jesli mialbym jakies ogolniki podac.
Witam.W jednym ze swoich filmików mówiłeś że goitrogeny zawarte w warzywach zielonych blokują wchłanianie jodu,tak samo jak azotany w burakach i wogóle w warzywach bulwiastych.Czy osoba cierpiąca na chorobę Hashimoto powinna wogole zrezygnować z tych warzyw czy może je spożywać ale mądrzej skoro je lubi?
Jakie jest twoje główne żrodło węglowodanów,jeśli je wogóle spożywasz?
Cześć! Jak najbardziej można je spożywać, natomiast tak jak to ująłeś to znaczy „mądrzej”. Warto również pilnować wtedy spożycia jodu i/lub robić jego badania raz na jakiś czas.
Główne źródło? Nabiał i miód, jeśli miałbym coś sprecyzować. Chociaż okołotreningowo, a mam bardzo intensywne treningi, nie brakuje słodyczy, często w postaci lodów.
Czy to ma sens, żeby spożywać warzywa/solo/ poza głównymi posiłkami, zawierającymi np. mięso, w jakichś powiedzmy 1-2 godzinnych odstępach czasowych, po to żeby nie blokować wchłaniania ważnych składników odżywczych, żeby to co ważne zdążyło się wchłonąć?
Ma sens. To samo tyczy sie nie spozywania kaw i herbat w okolicach posilkow.
Czy podbijanie bialka napojem proteinowym jest ok?
I czy dieta pudelkowa Keto bedzie ok na start?
Akceptowalna forma, jeśli nie ma się czasu gotować. Dla mnie kłopotem z pudełkami jest tylko to, że mięso jest drogie, więc dają go niewiele za to pakują mnóstwo wypełniaczy w postaci warzyw. To Największy minus.
Jest akceptowalne, ale praktycznie zawsze prawdziwe jedzenie, np. mięso jest bardziej wartościowe. Natomiast jeśli nie możesz ” dopchać „, to okazjonalny shake białkowy jest w stanie pomóc.
Czy przy niedoczynnosci tarczycy moge jesc kiszone warzywa np kapusta ,ogorki , laczylam zawsze z miesem , czy jest to blad ?
Laczenie nie jest bledem. Bledem jest natomiast spozywanie takich warzyw w wiekszej ilosc (ogorki nie sa klopotem). Warzywa z rodziny roslin krzyzowych zawieraja duze ilosci goitrogenow, ktore blokuja wchlanianie jodu. Polecam ten artykul, aby rozszerzyc wiedze i wiedzec, jakich warzyw unikac w wiekszej ilosci: https://www.medme.pl/artykuly/goitrogeny-czyli-substancje-wolotworcze-a-tarczyca-tabela,73826.html
Bartoszu
Co w takim razie polecasz jeść na co dzień? Jak wygląda Twój dzień żywieniowy (śniadanie, obiad, kolacja, ewentualne przekąski między posiłkami)?
PS: Przyznam, że po tym rozdziale przerzucam się całkowicie z kawy słodzonej na Yerba Mate 🙂